Overdenking…

Ik ben niet bovenmatig intelligent en heb geen feilloos geheugen. Ik ren ook niet een mijl onder de zes minuten. De enige reden waarom ik succesvol ben geweest, is omdat ik nog aan het werk was op de momenten waarop andere mensen al sliepen.
Gregory Evans

Over VSG Commander RI
Over VSG Commander RI

Jan A. van Steenderen (1973) is de oprichter en eigenaar van VSG Commander RI (sinds september 2000) , een IT-Consultancy & organisatieadvieskantoor gevestigd in het hart van Nederland. Hij is gedreven en altijd op zoek naar het verbeteren van resultaten voor bedrijven in diverse richtingen binnen zowel de profit- als non-for-profit-sector. Met meer dan 25 jaar IT-ervaring en opleidingen in de (technische) bedrijfskunde en informatica, is hij in staat om snel complexe problemen te doorgronden en om structurele oplossingen en verbeteringen in organisaties aan te dragen en door te voeren binnen gestelde richtlijnen en budgetten.

Hij startte zijn carrière in 1992 als bouwer van computersystemen en -netwerken in een kleine computerwinkel in Utrecht en is via functies als systeemontwerper en -programmeur, systeembeheerder tot projectleider, manager en adviseur doorgegroeid.

Ervaren met diverse verbetermethoden, is hij o.a. gecertificeerd in: General (Project) Management, Infrastructure Management, Information Security ISO/IEC 27002, IT Service Management, Information Systems Design & Development en is hij natuurlijk bekend met én gecertificeerd als Certified Information Security Manager (CISM), Lean Six Sigma (Black Belt) en in Prince2, ITIL en de AVG.

Als universitair bedrijfskundige beschikt hij over de capaciteiten om management teams en directies van solide adviezen en begeleiding te voorzien en door zijn technische achtergrond schakelt hij ook als bekwame gesprekspartner met techneuten. Hiermee dicht hij dan ook vaak de kloof tussen het (top)management en de (technische) werkvloer.

In de laatste 15 jaar heeft hij zijn klanten met name geholpen in rollen variërend van projectleider, IT-Adviseur, IT-Manager, Management Consultant en allerlei varianten daarvan. Zijn pragmatische en flexibele houding aangevuld met humor, aanstekelijk enthousiasme en positiviteit zorgen dat (bijna) iedere pet hem past.

Jan heeft onder andere opdrachten vervuld voor: het Ministerie van Defensie, The Royal Navy, Astra Informatica, Cap Gemini Ernst & Young, RAI Amsterdam, AINO, Universiteit Utrecht CIM, Université de Lausanne, Universität Fribourg, Re-Base Group, Kappé International op Luchthaven Schiphol NV, SOS-THD Utrecht, Stichting Sensoor De Luisterlijn, Nyenrode Business Universiteit en werkt momenteel voor het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat bij Rijkswaterstaat als programma-manager en sr. adviseur.

Altijd ligt en lag de nadruk dus op programma- of projectmanagement rondom complexe ICT beheertaken, (big-)datamanagement, data-/informatiesecurity of data analyse & rapportage.

Jan behaalde een Master of Science (drs./Msc.) in General Management aan de Nyenrode Business Universiteit in 2012 (Student van de lichting) en zijn Bachelor of Science (ing.) in Technische Bedrijfskunde (met afstudeerrichting Informatica) aan de HTS te Utrecht in 1996.

Hij was lid van het bestuur van de Vereniging Register voor Informatici (VRI) en die inspanningen zijn later beloond met een benoeming tot erelid. Daarnaast is hij lid van Mensa -the High-IQ Society- en voormalig secretaris bij de Re-Base Foundation. Ook op Nyenrode is hij nog te vinden in diverse rollen, waaronder die van gastdocent binnen het EPST-Executive Education & Organizational Development programma.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft hij ook een andere passie gevolgd en een zijstap gemaakt in de luchtvaart. Dit leidde tot de afgeronde opleidingen tot verkeersvlieger en instructeur in zowel de USA als Europa. Met zijn brevetten (PPL CPL ME/SE IR, frATPL & AGI) is hij nog vaak in de lucht te vinden of draagt hij kennis over.